Menu Sluiten

Preek van de Leek

De ‘Preek van de Leek’ in de Grote of Martinikerk is een initiatief van de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg. De Preek van de Leek begint om 16.00 uur, kerk open vanaf 15.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om de gastspreker en elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje met een knabbel. Weet u van harte welkom! Middels uw bijdrage aan de collecte kunt u bijdragen aan de instandhouding van dit initiatief. 

Preek van de Leek 12 mei 2024

Thema : Het elfde gebod : Gij zult niet onverschillig zijn.

Jan Erik Grunveld (1948) , lid van het Joods Dialoogcomité, houdt de lekepreek.
Een van de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas is de toenemende spanning in de Nederlandse samenleving. De emoties lopen hoog op. Zo dreigt de oorlog ook naar hier verplaatst te worden. Antisemitische uitingen nemen toe. Kritiek op het handelen van de staat Israël wordt verhaald op Nederlandse Joden. Er wordt veel geschreeuwd, maar weinig gepraat.

Jan Erik Grunveld heeft ruime ervaring in het voeren van een dialoog. Van huis uit is hij organisatiepsycholoog. Hij zal vanuit zijn persoonlijke ervaring een pleidooi voeren voor een dialoog van betrokkenheid. Het was de Joodse schrijver en Auschwitz-overlever Elie Wiesel die zei: Het tegenovergestelde van liefde is niet haat, maar onverschilligheid. We hopen dat u komt en daarmee uw betrokkenheid bij de dialoog toont.
Deze preek van de leek is een actueel vervolg op 4 en 5 mei.

De Preek begint om 16.00 uur in de Martinikerk.
De kerk is open vanaf 15.30 uur. De toegang is gratis.

Na afloop is er tijd om elkaar te ontmoeten en nog even na te praten met een drankje en een hapje.

Namens de voorbereidingscommissie,
Bram Grandia

Informatie:

Marian en Bram Grandia, tel. 0313-618852, e-mail: Marian en Bram Grandia

Anne-Mieke Luykx, tel. 06-21810104, e-mail: Anne-Mieke Luykx

Bert Bomer, tel.: 06-305 827 48 / 0313-410918 e-mail: Bert Bomer

Vroeger hadden dominees het dikwijls voor het zeggen en waren zij de opiniemakers. Die rol is inmiddels overgenomen door schrijvers, columnisten, journalisten, cabaretiers en wetenschappers. Zij ontmaskeren oude waarheden, zeggen hoe het zit, verdiepen meningen, volgen kritisch allerlei ontwikkelingen, nemen eigen posities in, houden de boel bij elkaar. Onder hen zijn mannen en vrouwen die opvallen door hun visie en hun vrijheid, waarmee ze zich op een verfrissende manier in het publieke debat mengen. Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen begon in Amsterdam en later nog op andere plaatsen in het land het project ‘Preek van de Leek.’ Hoe zou het zijn als zulke mensen met bewezen spreekvaardigheid voor één keer de kansel zouden op gaan.  Wat gebeurt er als je hèn het woord geeft over wat hen bezielt en zo in de kerk een ‘dienst’ houdt in een geheel andere vorm. In september 2015 zijn wij in de Martinikerk in Doesburg met de ‘Preek van de Leek’ van start gegaan. Met genoegen kijken wij terug op ontmoetingen met inspirerende gastsprekers die hun licht lieten schijnen over een tekst uit de Bijbel en het vervolgens betrokken op een thema waarover zij graag iets wilden zeggen. Sprekers die dat elk op hun eigen bijzondere wijze hebben gedaan. 

Onmoeting en Bezinning