Gedichtenwedstrijd: uitslag 30 januari 2022

Burgemeester Loes van der Meijs onthult winnend gedicht

Hoe krijg je mensen aan het dichten? Je zou denken dat het een hele klus is, want kijk eens om je heen, naar de mensen die met hun karretje door de supermarkt lopen, die je tegenkomt op straat, die in het park hun hond uitlaten. Zien ze eruit alsof er best wel eens een mooi gedicht uit hun pen zou kunnen vloeien? U zegt waarschijnlijk ‘nee!’, maar wij – de juryleden van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd – weten wel beter.

Dit jaar is het de tiende keer dat de Protestantse gemeente Angerlo-Doesburg in het kader van de Week van de Poëzie een gedichtenwedstrijd heeft uitgeschreven en alle tien de keren stroomden de gedichten binnen, iets dat de jury overigens heel wat hoofdbrekens kost, want hoe kies je uit een aantal mooie gedichten de drie allermooiste uit. En uit die drie het winnende gedicht? Het is gelukt, zoals het de voorafgaande negen keer ook is gelukt.

Komende zondag 30 januari zal de jury bekendmaken wie dit jaar de gelukkige winnaar is, van wie het gedicht op een groot doek aan de zuidmuur van de Martinikerk de komende tijd te zien en te lezen zal zijn voor iedere voorbijganger. Het gedicht zal na een inleidend speechje onthuld worden door burgemeester Loes van der Meijs.

Voordat het zover is, gebeurt er in de kerk ook het een en ander. Jan Ravensteijn zal met begeleiding van de pianiste Zwaan Stam bekende en minder bekende gedichten voordragen die samenhangen met het thema van de wedstrijd: Natuur. Organist/pianist Wilbert Berendsen zal ons verrukken met zijn muziekkeuze en Tineke Beishuizen heeft een bloemlezing samengesteld van gedichten die niet gewonnen hebben, maar ook zeer de moeite waard zijn. Het hoogtepunt van het programma is natuurlijk de bekendmaking van de winnaar van de gedichtenwedstrijd door jurylid Marian Grandia en het voorlezen van het begeleidende juryrapport. De presentatie van het programma is in handen van Petra Spaan.

Volgens de laatste corona maatregelen mogen er niet meer dan vijftig toeschouwers aanwezig zijn, maar daarom niet getreurd: het ongeveer een uur durende programma wordt gestreamed en vanaf 13.30 uur kunt u het volgen via www.youtube.com en dan zoeken op ‘Kerk Angerlo-Doesburg’ waar u de livestream kunt aanklikken).

Wie live in de kerk aanwezig is kan genieten van een kleine expositie van de negen voorafgaande winnende gedichten zoals ze ooit op groot doek aan de zuidmuur van de kerk hingen. Het is boeiend om ze nog eens te lezen en bevestigd te zien dat de dichters onder ons zijn. Wij vinden het een fijn idee dat u, live of op afstand komende zondag bij ons zult zijn. Wij wensen u en onszelf een mooie bijeenkomst!