Menu Sluiten

Gedichtenwedstrijd 2022

Kun je nog dichten, dicht dan mee…

Zelden zijn de omstandigheden voor het schrijven van een gedicht zo gunstig geweest als nu!

Ontmoeting en Bezinning

Bijna niets wat in agenda’s stond gaat door, onbekommerd stappen kunnen we vergeten, een feestje bouwen is er ook niet meer bij.  Kortom: zeeën van tijd om eens fijn aan het dichten te slaan. Misschien heeft u al geoefend met sinterklaasgedichten, mooi, dan kunt u nu de mouwen opstropen voor het echte werk, want van 27 januari t/m 2 februari 2022 vindt de jaarlijks terugkerende Week van de Poëzie in Nederland en Vlaanderen weer plaats. En dit jaar voor de tiende keer schrijft de protestantse gemeente Angerlo-Doesburg een gedichtenwedstrijd uit. We weten uit ervaring dat we vanaf nu een stroom gedichten kunnen verwachten, want vergis u niet, er schuilt heel wat poëtisch talent in onze contreien.

Het thema van de komende gedichtenwedstrijd is Natuur, en acteur, auteur en dichter Ramsey Nasr geeft het als motto mee Bloesemingen en overvloed.

Natuur….dat is nog eens een thema waar een dichter veel kanten mee op kan. Een thema dat al eerder voor veel inspiratie heeft gezorgd. 

Ontmoeting en Bezinning

Vasalis, die talloze prachtige gedichten schreef, werd geïnspireerd door een omgehakte boom in het Vondelpark:  Er is een boom geveld met lange groene lokken. Hij zuchtte ruisend als een kind terwijl hij viel, nog vol van zomerwind….

Dichten over de vreugde die de natuur kan bieden kan natuurlijk ook. De dichter Garmt Stuiveling, alleen nog bekend bij scholieren van lang geleden, dichtte:
Onverwacht en plotseling stond de prunus deze morgen weer met tak en stam verborgen in een wolk van bloeseming, die zo blank, zo smetloos zuiver straald’en met de wind bewoog, dat door mij een stille huiver van verraste vreugde vloog.

Mocht de stille huiver om een natuurgebeuren u bevangen, of anders de droefenis om wat aan natuur verloren ging, pak dan pen en papier en laat het gebeuren.

De jury, bestaande uit Petra Spaan, Marian Grandia, Jan Ravensteijn en Tineke Beishuizen, zal uw inzending met aandacht en belangstelling tot zich nemen.

Graag sturen naar jravensteijn@gmail.com

Uiterste inzenddatum zondag 16 januari 2022, uw inzending die niet langer mag zijn dan 14 regels!

De winnaars zullen bekend gemaakt worden op zondag 30 januari 2022. Hoe dat plaats gaat vinden, hangt af van omstandigheden waar wij geen invloed op kunnen uitoefenen en die op dit moment voor ons allen nog onbekend zijn.

De jury wenst u veel inspiratie. Wij verheugen ons op uw inzending.