Menu Sluiten

Amnesty International


‘Write for rights’
Schrijf een brief – verander een leven!10 december is de jaarlijkse Dag van de Mensenrechten.

Al jarenlang organiseert Amnesty International rondom die dag een wereldwijde schrijfactie.   Brieven aan autoriteiten om te vragen om vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. Kaarten aan de personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken. Het zijn blanco kaarten die u zelf kunt tekenen, kleuren of beplakken.

Meer dan 420.000 brieven werden er in Nederland in 2020 geschreven tijdens Write for Rights. Een nieuw record! Overal in ons land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Voor een deel van de mensen voor wie we actie voerden hadden al die brieven samen effect. Hoe? Dat lees je hieronder.

amnesty

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij

Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni werd hij vrijgelaten.

Vrijspraak voor Melike en Özgür

De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en mensen die meededen aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.

Verder kwamen nog vrij: de Myanmarese Paing Phyo Min, de Saudische Nassima al-Sada en de Algerijnse journalist Khaled Drareni.

Schrijfactie december 2021

Georganiseerd door de Diaconie PGAD

Er worden pakketten als vorig jaar uitgedeeld, zodat u thuis kunt schrijven of u doet digitaal mee via www.Amnesty.nl/writeforrights. In de pakketten zit een briefje met de inleveradressen, zodat alle brieven samen verzonden worden naar de diverse adressen.
Als er nog pakketten over zijn, liggen die in de kerk ( open: di. t/m za. 11u tot 14u, zo. 12.30u tot 15u) of u mailt met nelweststeijn@hotmail.com